Промоција првих сликовница о династији Немањића

 

 madrid i prag 077Промоција првих сликовница о династији Немањића, ауторке др Јоване Реба, одржана је у новосадској књижари  „Bulevar books“ у  четвртак 13. јуна. „Ко је био Стефан Немања?“, „Свети Сава и Стефан Првовенчани“, „Краљ Милутин и Стефан Дечански“ и „Цар Душан Силни“ – наслови су четири сликовнице које је визуелно уобличио један од најбољих српских илустратора Александар Рот.

 Циљ сликовница је да се деца предшколског и раног школског узраста упознају са најважнијим периодом српске средњевековне историје, те да на иновативан, креативан и забаван начин, стекну знања о сопственој традицији, историји и култури. „Ове сликовнице посвећене су мом сину Богдану, али и свој деци, која ће се први пут сусрести са делима великих српских владара од уникатног значаја за српски идентитет. Управо зато, надам се да ће моја едиција бити део овогодишње иницијативе за обележавање 900. година од рођења Стефана Немање, као што оснивач српске државе и заслужује“, рекла је ауторка сликовница др Јована Реба. 

 

madrid i prag 035
madrid i prag 044
madrid i prag 059
madrid i prag 068
madrid i prag 069
madrid i prag 073
madrid i prag 077
1/7 
start stop bwd fwd

 

 Према речима  др Иване Михић са Одсека за психологију Филозофског факултета у Новом Саду, „сликовница је једна од првих књижевних форми са којом се дете среће, а која нуди могућност сазнавања на начин прилагођен дететовој пажњи и нивоу његовог мисаоног и говорног развоја – истовремено их унапређујући, и развија дететову склоност ка читању и преференцији писаног садржаја. Прелепо илустрована едиција сликовница „Приче о династији Немањића“ нуди деци знања о историји на савремен, интересантан и креативан начин.“
Поред тога што ће представљати едукативне инструменте у раду са децом у (пред)школским установама, сликовнице су намењене и родитељима, бакама и декама, који немају довољно знања о датој тематици. Ако желе да образују, али и пре свега да обрадују своје малишане – едиција о династији Немањића биће идеалан поклон!